Over Ons

DE ZEEVERSE VISMARKT

De ZeeVerse Vismarkt is een markt waar consumenten rechtstreeks, dus zonder tussenhandel, de vangsten van Wieringer vissers kunnen kopen. Bij de ZeeVerse Vismarkt staat de consument centraal. Onze aanvoerders luisteren naar de wensen van de marktbezoekers en leveren vis van hoge kwaliteit.

Ook als u eens meer over de visserijsector wilt weten, is het leuk de ZeeVerse Vismarkt te bezoeken. In de zomer kunt u de vissersschepen van dichtbij bekijken en zelfs een rondvaart op zee maken. Ook kunt u leren netten boeten (repareren) of een kookdemonstratie volgen, waarbij u nieuwe manieren leert om vis te bereiden.

DE GEZONDSTE MARKT VAN NEDERLAND

Wij noemen onszelf de gezondste markt van Nederland. Dat is gewaagd, maar zeker niet onterecht. Er verschijnen steeds meer onderzoeksresultaten die aantonen dat het eten van vis goed is voor het menselijk lichaam.

Het oude spreekwoord “Haring in het land, dokter aan de kant” is nog steeds van toepassing en zou wat ons betreft zelfs breder kunnen worden toegepast: “Vis in het land, dokter aan de kant”. En om onze naam nog meer eer aan te doen, hebben we op de ZeeVerse Vismarkt ook aanbieders van andere gezonde producten uitgenodigd.

Iedere week vindt u op onze markt behalve vis ook Hero, de groenteman uit Opperdoes, hij verkoopt groenten die hij milieubewust heeft geteeld, gerookte vis van Vis via Vrienden, smaakvolle wijnen van Bodega Wijnimport en streekproducten waaronder kaas van Uit eigen streek.

KWALITEIT AANBOD

Iedere week opnieuw doen onze vissers hun uiterste best om vis van een zo hoog mogelijke kwaliteit aan te leveren. Dat begint al op zee. Netten worden over de zeebodem getrokken. Vissers hebben de keuze deze ‘trekken’ lang of kort te laten duren. Onze vissers kiezen voor korte trekken. Want hoewel de vangst per keer dan minder is, blijft de kwaliteit van de vis optimaal. De vis achter in het net wordt namelijk niet geplet of gekneusd, maar blijft prachtig heel.

Zodra de vis aan boord is, maken de bemanningsleden deze grondig schoon. Vervolgens leggen ze de vis handmatig in het ijs. Ze doen dit heel zorgvuldig: één voor één en met de juiste kant naar boven. Zo blijft de kwaliteit gegarandeerd.

GESCHIEDENIS

In 2004 is de ZeeVerse Vismarkt  ontstaan op initiatief van de Gemeente Wieringen, die met deze markt duurzame visserij een impuls wil geven. Al sinds mensenheugenis vormt visserij een belangrijke bron van inkomsten voor de bewoners van het “eiland” Wieringen. Momenteel bestaat de Wieringer vissersvloot uit zo’n zestig schepen. Steeds strenger wordende regelgeving, stijgende kosten en teruglopende vangsten, maken het de Wieringer vissers moeilijk. De vloot zoekt naar innovatieve manieren om te overleven. De ZeeVerse Vismarkt is er hier één van.

Want met de ZeeVerse Vismarkt hebben de Wieringer vissers er een afzetmarkt bij. Een markt die bovendien belang hecht aan duurzaamheid. En dat doen de Wieringer vissers ook. Zo varen ze met relatief kleine schepen met een beperkte motorcapaciteit, waardoor het milieu zo min mogelijk schade wordt berokkend.
Behalve kleinschalig is onze visservloot gemengd. We richten ons op verschillende takken van de visserij. Zo zijn er op Wieringen palingvissers die het IJselmeer op gaan, spieringvissers die vlak langs de kust vissen, garnalen-,  mossel- en handkokkelvissers die het Wad bevissen en vissers die op de Noordzee (plat)vis en langoustines vangen. Diverse schepen kunnen hun vangstmethoden gemakkelijk aanpassen aan het ritme van de seizoenen. Ze richten zich per jaargetijde op de vissoorten die op dat moment goed gedijen.

Zo kan schol bijvoorbeeld het beste van april tot december gevangen worden. Vanaf januari tot en met maart is de schol bezig zich voort te planten. Ze zitten dan in de zogenaamde kuitzieke periode en kunnen dan het beste met rust gelaten worden. Garnalen worden het hele jaar door op verschillende plekken gevangen. In de zomer vinden onze vissers ze hoofdzakelijk op het wad, terwijl ze in de winter helemaal naar de Deens-Duitse wateren voor goede garnalen.

ONZE SERVICE

SCHOONMAKEN

Het schoonmaken van vis is nog een hele kunst en voor veel mensen een behoorlijke ergernis. Daarom kunt u bij ons uw gekochte vis tegen een vergoeding per vissoort direct laten schoonmaken. De vis is dan direct klaar voor gebruik, zodat u eenmaal thuis alleen nog de pan op het vuur hoeft te zetten. Wees na het fileren zuinig op het afval! Van viskoppen en graten kunt u namelijk heerlijke bouillon trekken. Het fileren van vis of het panklaar maken van vis kost € 0,35 per kilo per vissoort .

VACUÜM

U kunt uw schoongemaakt vis ook bij ons laten vacuüm trekken. Wij rekenen hiervoor € 0.35 per kilo per vissoort.

KOELEN

Om de goede smaak en de kwaliteit van uw vis te behouden, is het belangrijk de vis gekoeld te bewaren. Op de ZeeVerse Vismarkt heeft de mogelijkheid uw vis na aankoop in bewaring te geven. Wij bewaren uw vis dan in onze koelcel, zodat u meer tijd in Den Oever kunt doorbrengen.